Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzeźwiająca sałatka z bakłażanów"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
4 porcje • : 20 min • pieczenie: 10 min • 554 kcal/porcja • 4 zł/porcja
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm. Rozłóż je na płaskim półmisku, posól i odstaw na 15 minut, aby puściły sok (stracą gorzkawy smak). Potem spłucz plastry pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania) lub patelnię grillową. Posmaruj bakłażany połową oliwy, przypraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut, aż zyskają złoty kolor (obróć w połowie czasu). Przełóż plastry do miski.
Wymieszaj sok cytrynowy, ocet winny, resztę oliwy (zostaw łyżkę na koniec), czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem bakłażany. Posiekaj natkę i miętę. Posyp sałatkę ziołami i ziarnami granatu. Na wierzchu umieść twarożek. Skrop oliwą.
<strong>Poleca Małgorzata Ostrowska-Królikowska</strong>Źródło: Olivia