Orzeszki z kremem - orzechowo-kawowym

Przepis dnia 2021-12-29
Orzeszki z kremem - orzechowo-kawowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Orzeszki wypiekane na specjalnej patelni to moje smaki dzieciństwa. Przepis i wykonanie są bardzo proste, potrzebna jest tylko specjalna patelnia do ich wypieku. Od lat obowiązkowa pozycja na świątecznym stole.

Składniki

  • ciasto:
  • 250 g zimnego masła
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru pudru trzcinowego
  • 400 g mąki krupczatki
  • masa do przełożenia orzeszków:
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g masła
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżki świeżo zmielonej kawy
  • 50 ml spirytusu

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Składniki na ciasto zagniatamy szybko w rękach lub za pomocą robota kuchennego (tak jest prościej, szybciej i ciasto nie nagrzewa się od rąk). Ciasto formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.

    Z ciasta robimy małe kuleczki i wkładamy we wgłębienia w formie. Pieczemy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
    Orzeszki ostrożnie zdejmujemy z formy i studzimy na kratce.

    KREM:
    Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do dzieży robota przekładamy masło i je ubijamy na puch, następnie do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ubijamy na najwyższych obrotach przez 5-6 minut, krem przejdzie przez kilka faz, przez chwilę może wyglądać jakby się ważył, ale tak ma być, po chwili zacznie się robić kremowy i błyszczący. Krem ubijamy, aż stanie się gładki i lśniący. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mielone orzechy, kawę oraz spirytus. Krem odstawiamy do lodówki.

    PRZEŁOŻENIE:
    Ostudzone połówki ciasta przekładamy kremem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się "przegryzły".

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 02 grudnia 2021
Pyszności :)
slodkisentyment 02 grudnia 2021
Ale śliczne :) Pycha :)
FoodSafari 02 grudnia 2021
dziękuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto:
  • 250 g zimnego masła
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru pudru trzcinowego
  • 400 g mąki krupczatki
  • masa do przełożenia orzeszków:
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g masła
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżki świeżo zmielonej kawy
  • 50 ml spirytusu
Składniki