Orzeszki z bitą śmietaną:

Orzeszki z bitą śmietaną:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Próbowałam wielu przepisów na ciasto do orzeszków aż wreszcie trafiłam na kruchutkie, rozpływające się w ustach. Gorąco polecam:

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśniej, gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki amaretto
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie


  1. Posiekać wszystkie składniki nożem, następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
    Podzielić na dwie części. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
    Po wyjęciu z lodówki zagnieść ponownie by zmiękło. Uformować podłużny wałek i urywać kawałeczki ciasta tworząc w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych.
    Formę do orzeszków posmarować pędzlem umoczonym w odrobinie oleju. Wkładać kawałki ciasta . Piec 2-3 minuty w elektrycznej formie. Forma sama się wyłącza, kiedy połówki orzeszków się upieką.


    Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Stopniowo - wciąż miksując dodawać po łyżce serka i cukier. Na koniec dodać sok z cytryny.

    **Jeśli chcemy by orzeszki nadawały się do zjedzenia na następny dzień, dodajmy 1 łyżeczkę żelatyny rozmieszanej w 3 łyżkach gorącej wody **, ale najsmaczniejsze są w tym samym dniu.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 18 grudnia 2019
Jakie fajne :)
Docherro 18 grudnia 2019
Smaczne maleńkie orzeszki,muszę kupić sobie taką formę:)
ewka16 19 grudnia 2019
pyszne, przypominają mi dzieciństwo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśniej, gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki amaretto
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki