Orzeszki serowe (mini pączki serowe)

Orzeszki serowe (mini pączki serowe)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dla wiecznie zabieganych fajna propozycja na szybkie pączki :) Robię je często na Tłusty Czwartek, ale także bez okazji. Nie ma za wiele pracy przy nich. Wsypać, zagnieść, rozwałkować i pokroić. Kroić można jak się tylko podoba! Można wykazać się przy tym od razu fantazją matematyczną: od rombów po kwadraty, prostokąty, trójkąty, kółka.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostkę białego półtłustego sera 250 g
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy 16 g
  • szczypta soli
  • mały jogurt naturalny lub maślanka
  • łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawałam kółka ok 3 cm średnicy.

  2. Całe przygotowanie przed smażeniem jest szybkie. Potem podczas smażenia jest w sumie jeszcze szybciej. Początkowo racuszki puchną, następnie zaczynają się rumienić i trzeba pilnować, żeby nie przypaliły się. Smażyłam na złoty lekko wpadający w brąz kolor.
    Oleju potrzeba tyle, by początkowo racuszki zanurzyły się do 3/4 wysokości.

  3. Po usmażeniu oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

agiza 04 stycznia 2020
Smakowite pączusie! Zapisuję do książki. Mamy karnawał więc trzeba je zrobić. :)
Maudie 05 stycznia 2020
Pyszne maluszki :))))
fafiatko 06 stycznia 2020
Az sie oblizalam jak zobaczylam te malenstwa!
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostkę białego półtłustego sera 250 g
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy 16 g
  • szczypta soli
  • mały jogurt naturalny lub maślanka
  • łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • Cukier puder
Składniki