Orzeszki czekoladowo - orzechowe

Orzeszki czekoladowo - orzechowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Orzeszki z ciasta kruchego pieczone w opiekaczu elektrycznym, wypełnione nutellą domowej roboty z orzechów laskowych.

Składniki

  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 0,5szkl. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 budyń czekoladowy 60g
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • kulka łyżek domowej nutelli z orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy laskowe, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder wsypałam do miski i wymieszałam. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Kulki wkładałam do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam każdą porcję po 2-3 minuty. Upieczone łupinki wyjmowałam i odkładałam na talerz do ostudzenia. Gdy łupinki wystygły, smarowałam je w środku nutellą i sklejałam po dwie połówki ze sobą. Po przygotowaniu wszystkich ciastek, wstawiłam je do lodówki, aby krem stężał.

Składniki
  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 0,5szkl. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 budyń czekoladowy 60g
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • kulka łyżek domowej nutelli z orzechów laskowych
Składniki