Orzeszki:

Orzeszki:
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Od zawsze chciałam je upiec ale wciąż nie miałam foremki. W końcu zamówiłam i zaczęłam poszukiwać przepisu w internecie. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Dekoratorkę. Obejrzałam też jej filmik instruktażowy i ...mam. Od siebie dodałam tylko do masy 1 łyżkę ciemnego kakao i 3 łyżki koniaku.

Składniki

  • 60 dag mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • cukier waniliowy
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki koniaku

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
    Dodać żółtka, masło lub margarynę, proszek, śmietanę i cukier puder.
    Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto Uformować cienki, długi wałek i kroić na małe kawałeczki. Z każdego kawałka uformować kulkę wielkości dużego orzecha laskowego.
    Wkładać do foremki. Piec 2-3 minuty. Jeżeli mamy foremkę elektryczną- sama się wyłączy.

  2. Do garnka wlać mleko, dodać cukry. Zagotować.
    Zestawić z ognia, wsypać 2 szklanki zmielonych orzechów. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    Do misy miksera włożyć miękkie masło i ucierając dodawać po łyżce masy orzechowej. Na końcu wlać koniak.
    Nadziewać połówki skorupek i sklejać w całość.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 06 grudnia 2019
Fajne :)
Docherro 09 grudnia 2019
małe pychotki:)
Składniki
  • 60 dag mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • cukier waniliowy
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki koniaku
Składniki