Orzechowy sernik ze śliwkami

Orzechowy sernik ze śliwkami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sernik na kakaowym cieście kruchym z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i naszych polskich, rodzimych śliwek! Niby najzwyklejsze ciasto naszych babć, z lokalnych składników a jednak w niecodziennej odsłonie.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 25 dag masła, ewentualnie margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • + 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • + 15 - 20 dag kremu orzechowego (może to być najzwyklejsza nutella)
  • Masa:
  • 3 kostki twarogu (u mnie 2 - chudy i 1 - półtłusty, ale z reguły wychodzą lepsze na tłustych, możecie też użyć dobrego, gęstego
  • 2 białka
  • 1 duże jajko lub dwa mniejsze
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • + śliwki (wydrylowane, przekrojone na połówki)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, dodajemy sól i cukier, posiekane ziemne masło, śmietanę z żółtkami, kakao i wyrabiamy możliwie jak najkrócej. Ciasto wkładamy na pół godziny (w tych upałach nawet dłużej) do lodówki. W międzyczasie foremkę o wymiarach a4 wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy margaryną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i 2/3 wyklejamy dno foremki i lekko jej boki (resztę chowamy do zamrażarki). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 15 minut, następnie wyjmujemy i smarujemy kremem orzechowym i wykładamy masę serową.

  2. Twaróg najlepiej zmielić lub przynajmniej przecisnąć parokrotnie przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną masę i stopniowo dodajemy cukier. To samo robimy z żółtkiem, które wraz z łyżką cukru ubijamy na kogel mogel. Do sera dodajemy najpierw żółtko/żółtka, a następnie białka, mieszając wszystko delikatnie widelcem, na końcu dosypujemy budyń. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, następnie układamy śliwki jedna przy drugiej, przecięciem do góry. Orzechy siekamy według uznania (nie trzeba ich prażyć, podpieką się w piekarniku) a schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy ciasto. Pieczemy jeszcze około 45 minut w 180 stopniach.

Składniki
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 25 dag masła, ewentualnie margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • + 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • + 15 - 20 dag kremu orzechowego (może to być najzwyklejsza nutella)
  • Masa:
  • 3 kostki twarogu (u mnie 2 - chudy i 1 - półtłusty, ale z reguły wychodzą lepsze na tłustych, możecie też użyć dobrego, gęstego
  • 2 białka
  • 1 duże jajko lub dwa mniejsze
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • + śliwki (wydrylowane, przekrojone na połówki)
Składniki