Orzechowy

Orzechowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jagoda114
Łatwe i podzielne ciasto dla miłośników orzechów

Składniki

  • ciasto: mąka 30 dag
  • masło 20 dag
  • zóltka 2 szt
  • zimna woda 4 łyżki
  • warstwa orzechowa: jajka 8 szt
  • orzechy mielone 35 dag
  • cukier 25 dag

Przygotowanie

  1. Masło rozetrzeć mikserem, dodać żółtka, wodę i mąkę, zarobić ciasto i dać na 2 godz do lodówki. Od razu mówię, że do ciasta nie daje się cukru, ani proszku do pieczenia, to nie pomyłka.Po 2 godz ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy 2 placki.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, białka ubijamy na pianę, łączymy, dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy, wylewamy na pierwsze ciasto i przykrywamy drugim

  3. Pieczemy ok 50 min w temp 190"

Składniki
  • ciasto: mąka 30 dag
  • masło 20 dag
  • zóltka 2 szt
  • zimna woda 4 łyżki
  • warstwa orzechowa: jajka 8 szt
  • orzechy mielone 35 dag
  • cukier 25 dag
Składniki