Orzechowo -gruszkowa symfonia

Orzechowo -gruszkowa symfonia
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smaczne ciasto z wyczuwalnymi orzechami podczas jedzenia oraz aromatyczną pianką z musem gruszkowym

Składniki

  • Gruszki 4 szt
  • Orzechy włoskie i laskowe 1 szklanka drobno krojone
  • Mąka tortowa 16 dag
  • Cukier 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Galaretka o smaku cytrynowym 2 szt
  • Śmietana 30% 220 ml
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • Wiórka do posypania
  • Jajka kurze 6 szt

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Żółtka ubić. Białka ,żółtka ,mąka wymieszać na koniec dodać orzechy.wszystko delikatnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć przygotowane ciasto ,wstawić do piekarnika, piec 25 min lub do suchego patyczka.

  2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody.Gruszki obrać usunąć ze środka ziarenka ,zblendować.Gdy galaretka zacznie krzepnąć ubić na sztywno śmietanę stopniowo dodając galaretkę i mus gruszkowy.

  3. Wystudzone ciasto podzielić na połowę.

  4. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną piankę gruszkową, przykryć drugą połową.

  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 20 listopada
Pyszne ciacho i pięknie wygląda :)
marianna1289 21 listopada
Dzięki
Składniki
  • Gruszki 4 szt
  • Orzechy włoskie i laskowe 1 szklanka drobno krojone
  • Mąka tortowa 16 dag
  • Cukier 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Galaretka o smaku cytrynowym 2 szt
  • Śmietana 30% 220 ml
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • Wiórka do posypania
  • Jajka kurze 6 szt
Składniki