Orzechowo-czekoladowy tort urodzinowy

Orzechowo-czekoladowy tort urodzinowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zabecka
Pracochłonny ale wart zachodu

Składniki

  • biszkopt czekoladowy
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 3 budynie czekoladowe
  • łyżka maki, łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt orzechowy
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dkg zmielonych orzechów
  • łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
  • biszkopt kokosowo-orzechowy
  • 15 dkg cukru, łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg kokosu, 15 dkg mielonych orzechów
  • 6 białek
  • masa czekoladowa
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1,5 kostki masła
  • czekolada gorzka
  • orzechy i czekoladki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Biszkopt czekoladowy: Ubić białka na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz proszek do pieczenia z mąką. Na koniec budynie czekoladowe i delikatnie wymieszać. Piec 40 min w temp. 175 stopni C.

  2. Biszkopt orzechowy: Białka z solą ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka-ubić. Powoli dodawać orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni C.

  3. Biszkopt kokosowo-orzechowy: Białka ubić, dodać cukier, następnie powoli kokos i orzechy oraz proszek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 35 min w temp 180 stopni.

  4. Masa czekoladowa: Całe jajka i cukier ubić na parze. Masło dobrze utrzeć i dodawać powoli wystudzona masę jajeczną a następnie roztopiona czekoladę i jak ktoś lubi kieliszeczek spirytusu.

  5. Układać warstwy: Biszkopt kokosowo-orzechowy, część masy czekoladowej, biszkopt orzechowy, kolejna część masy czekoladowej, biszkopt czekoladowy. Całość udekorować resztą masy oraz orzechami i czekoladkami.
    Przechowywać w lodówce aby masa stężała.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

kstr54 26 września 2014
Torcik przepiekny,tylko pogratulowac veny tworczej, a maluszek niech zdrowy rosnie!!!!
lidka5x5 27 września 2014
Mateuszkowi na pewno się spodobał ten piękny torcik, już widzę uśmiech na jego buźce:)))
BEATA1978 27 września 2014
Cudeńko i do tego z orzechami. Chętnie zjadłabym kawałeczek :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt czekoladowy
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 3 budynie czekoladowe
  • łyżka maki, łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt orzechowy
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dkg zmielonych orzechów
  • łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
  • biszkopt kokosowo-orzechowy
  • 15 dkg cukru, łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg kokosu, 15 dkg mielonych orzechów
  • 6 białek
  • masa czekoladowa
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1,5 kostki masła
  • czekolada gorzka
  • orzechy i czekoladki do dekoracji
Składniki