Orzechowo - czekoladowy przekładaniec

Orzechowo - czekoladowy przekładaniec
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Orzechowo - czekoladowy przekładaniec to bardzo szybkie do zrobienia ciasto, które nie wymaga ani dużej ilości składników, ani specjalnych umiejętności. Za to ładnie wygląda i pysznie smakuje. Bazą do tego ciasta jest błyskawiczne ciasto orzechowo- migdałowe, które upiekłam w mikrofali w ciągu niecałych trzech minut. Przełożyłam je budyniem o smaku czekoladowym i oblałam gorzką czekoladą.

Składniki

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople olejku migdałowego do ciast
  • Krem:
  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Dodałam do niego mleko i olej i jeszcze raz wymieszałam, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. W drugiej misce wymieszałam mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier puder. Składniki sypkie przesypałam do mokrych, czyli jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników i przelałam do foremki silikonowej (małej keksówki o wymiarach ok. 6x16cm). Ciasto wstawiłam do mikrofali i piekłam niecałe 3 minuty na mocy 750W. Czas pieczenia będzie jednak zależał od rodzaju i mocy mikrofali, więc trzeba sprawdzić. Można też w trakcie pieczenia sprawdzić po prostu patyczkiem. Musi być suchy. Upieczone ciasto wyjęłam z mikrofali i pozostawiłam do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty.
    Szklankę zimnego mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, cukier, mąkę i kakao rozpuszczalne. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Do ugotowanego budyniu dodałam zimne masło i mieszałam budyń, aż masło całkowicie się ropuściło i połączyło z budyniem. Gorącym budyniem przełożyłam ciasto. Budyniu trochę zostało, bo zrobiłam tylko dwie warstwy kremu. Można dać jeszcze trzecią na wierzch. Złożone ciasto odstawiłam do lodówki do schłodzenia.Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę gorzką. Można użyć mlecznej lub zmieszać obydwie. Odczekałam chwilę, a następne wymieszałam wszystko na jednolitą polewę, którą posmarowałam ciasto z wierzchu i po bokach. Ciasto ponownie schłodziłam w lodówce do zastygnięcia polewy. Przed podaniem ciasto pokroiłam na plastry.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 marca
Smakowicie wygląda:)
Składniki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople olejku migdałowego do ciast
  • Krem:
  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki