Orzechowiec z kawą

Orzechowiec z kawą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: aga-30
Orzechowiec z kawą- pyszne, pracochłonne dość, ale smak kawowej masy połączony z kruchym ciastem......

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 25/36, następnie smarujemy go marmoladą jabłkową.

  2. Piana:

    Z białek i cukru pudru ubijamy pianę. Wsypujemy do niej krojone orzechy, mieszamy i wykładamy na marmoladę na obydwa ciasta - pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.

  3. Ciasto z kokosem:

    Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.

  4. Masa:

    Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mielone orzechy, kawę i alkohol.

    Przełożenie ciasta:

    Ciasto- połowa kremu- ciasto kokosowe- pozostały krem- ciasto pianą w stronę masy- dekorujemy dowolnie

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 30 stycznia 2018
Taką kostkę ciasta na jutro bym zaadoptowała :))))
malina27 30 stycznia 2018
Marmolada śliwkowa nie jabłkowa...jaki czas i temperatura pieczenia ciasta kokosowego?
pelen_brzuszek 30 stycznia 2018
wygląda świetnie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki