Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowe ruloniki"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
Składniki
Posiekaj drobno orzeszki laskowe. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier kryształ. Następnie dodaj mąkę i orzeszki. Ciasto rozsmaruj na pokrytej pergaminem blasze (40 na 30 cm). Piecz około 10 minut w 200 st.
Upieczone ciasto przełóż na czysty papier, schłodź, oderwij pergamin. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, sokiem z 1 pomarańczy i cukrem waniliowym. Zimne ciasto posmaruj dżemem oraz masą maślaną. Przekrój na 2 wąskie płaty (40 na 15 cm). Zroluj je (za pomocą papieru do pieczenia) wzdłuż dłuższych boków. Schłódź.
Roladki pokrój na ruloniki o długości ok. 6 cm. Polej rozpuszczoną polewą i ozdób kawałkami pomarańczy.
Czas 60 min; porcja – 210 kcal, cena 1,10 zł.Źródło: Świat kobiety