Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe kostki"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23696
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20268
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23696
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20268
Składniki
Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do szklanej lub metalowej miseczki. Dodaj 2 dag masła. Rozpuszczaj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
Osobno podgrzej 50 ml kremówki. Gorący płyn wlej do rozpuszczonej czekolady. Starannie wymieszaj. Powstałą masę wylej do wyłożonej folią spożywczą prostokątnej formy (20x20 cm) z wyższym brzegiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Do rondelka wsyp cukier, wlej 200 ml wody. Zagotuj całość. Trzymaj na ogniu, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj miód, resztę masła i gorącej kremówki. Gotuj 5 min. Wrzuć posiekane grubo orzechy.
Masę ostudź, wylej na spód. Wstaw do lodówki na całą noc. Pokrój w kostkę, ozdób śnieżynkami z opłatka.
czas ok. 60 min; porcja – 120 kcal, cena 50 grŹródło: Świat kobiety