Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe ciastka"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
5 dag orzeszków laskowych zmiel i wymieszaj w misce z mąką, cukrem pudrem, cynamonem i szczyptą soli. Przesyp na stolnicę. Do sypkich składników dodaj jajko i pokrojone na kawałki masło.
Wanilię rozkrój, wydłub czarne ziarenka. Rozetrzyj je i dodaj do przygotowanych składników. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odłóż na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim foremki.
Spody ciastek ponakłuwaj widelcem, piecz 20 min w 180 st. Po upieczeniu wystudź. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
W rondelku podgrzej kremówkę, wymieszaj z czekoladą, zmiksuj na gładki krem. Resztę orzechów posiekaj drobno. Część wysyp na upieczone spody, zalej kremem, ozdób resztą orzeszków.
Jeśli zdarza się, że twój piekarnik przypala spód ciast, babeczek czy tartaletek – tortownicę, blaszkę czy mniejsze foremki umieść w jednej większej formie wypełnionej wodą. Woda powinna sięgać na wysokość około 1 cm.Źródło: Świat kobiety