Orzechowa szarlotka z bezą

Orzechowa szarlotka z bezą
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Jakże cudowne połączenie pieczone jabłka i wyrośnięta beza z orzechami. Nam trudno jest oprzeć się jej smakowi, i zawsze znika zanim całkowicie ostygnie. Trudno o dobre zdjęcie :) Polecam

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy.
    Tortownicę 21 cm smarujemy tłuszczem i przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, wstawiamy do lodówki.
    Obrane jabłka kroimy w kawałki i dusimy cały czas mieszając przez ok. 10 - 15 minut, do całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
    Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami , nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do uzyskania złotego koloru, około 20 minut.Studzimy.
    Na przestudzone ciasto nakładamy ostudzone jabłka.

  2. Schłodzone białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo i bardzo powoli dodajemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Gotową bezę równomiernie rozkładamy na jabłka, posypujemy posiekanymi orzechami.
    Całość pieczemy a w zasadzie suszymy w 120 C przez około 70 minut.
    Ciasto powinno studzić się w piekarniku.

Komentarze do przepisu (12)

GREGORHSPEED 02 lutego 2018
O ja! Cudo <3 Uwielbiam ciasta z owocami, szczególnie z jabłkami <3
KORAL 02 lutego 2018
Dzięki,ale cudo to mogłoby być gdyby dotrwało do ostudzenia :)
Nevermore 02 lutego 2018
Dużo masz jeszcze tego ciacha? ;)
Tak z 5 kawałków bardzo chętnie bym skubnął na wieczór xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki