Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowa bomba"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Składniki
Miękkie masło utrzyj lub zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka dodaj do słodkiej masy maślanej. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj mleko oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp mielone orzechy włoskie, wymieszaj.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszaj z utartą masą. Wsyp całe orzechy laskowe. Ciasto wymieszaj.
Przygotuj formę w kształcie kuli (lub żaroodporną miskę). Wyłóż ją folią aluminiowa (albo posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Nałóż ciasto, wyrównaj wierzch.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. około 60 min. Wyjmij, ustaw do góry nogami. Usuń folię. Polewę przygotuj według przepisu. Polej wystudzone ciasto i dowolnie udekoruj.
czas ok. 75 min; porcja – 290 kcal, cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety