Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orientalny deser"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4974
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4974
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Składniki
Dynię (dowolny gatunek) przekrój. Za pomocą specjalnej łyżeczki (do melonów) wydrąż kulki miąższu, odrzucając przy tym pestki. Kulki wrzuć do garnka, zalej wodą, tak by były nią jedynie pokryte. Dodaj szczyptę soli. Gotuj dynię na średnim ogniu 5 minut. Osącz na sicie. Jeśli nie masz specjalnej łyżki, zamiast kulek, przygotuj dyniowe kosteczki.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Dodaj szklankę naturalnego miodu, wymieszaj. Wyciśnij sok ze sparzonej cytryny. Dodaj do miodu razem z 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru. Wsyp goździki, wymieszaj.
Do aromatycznego miodu wrzuć orzechy nerkowca. Praż razem 2-3 minuty. Na koniec wrzuć ugotowane i odcedzone kulki dyni. Gotuj jeszcze 5-8 minut. Podawaj jako deser, na ciepło lub na zimno.
czas ok. 50 min; porcja – 250 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety