Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Oponki waniliowe z cukierkami toffi"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10542
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 259
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10542
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 259
Składniki
Drożdże wkrusz do miseczki, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj 1–2 łyżki cukru oraz kilka łyżek mąki. Dobrze utrzyj. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Cukierki pokrój na małe kawałeczki. Pozostały cukier i mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko, rdzeń wanilii, wódkę oraz resztę ciepłego mleka. Dołóż wyrośnięty zaczyn i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj kawałeczki cukierków. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na porcje, każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wytnij krążki. W każdym zrób kieliszkiem dziurkę. Oponki odłóż na ok. 20 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej smalec albo olej. Na gorący tłuszcz porcjami wkładaj ciastka. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Delikatnie wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem oblej lukrem i posyp cukrowymi perełkami.
ok. 1 godziny . Wyrastanie ok. 1 godziny i 40 minut. 1 sztuka 340 kcal.Źródło: Tina