Oponki serowe - najlepsze

Oponki serowe - najlepsze
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Jak karnawał to oponki serowe, proste i pyszne

Składniki

  • 250 g sera białego zmielonego (może być z wiaderka)
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1,5 szklanki mąki /250 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Ser, żółtka, cukry i śmietanę umieść w misce, wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Jeśli ciasto będzie się kleić w trakcie wyrabiania, podsyp je mąką. Ja dodatkowo użyłam jeszcze 3-4 łyżki mąki do podsypania. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm.

    Wycinaj kółka za pomocą szklanki, a następnie w środku zrób mniejsze kółka. Użyłam do tego celu zakrętki od małej buteleczki ze spirytusem.

  2. Olej wlej do garnka w ilości takiej żeby swobodnie smażyć oponki, na wysokość ok. 5 cm. Do oleju wlej kieliszek spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez oponki. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Wrzuć na próbę jedno ciastko, jeśli po chwili wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Oponki smaż z dwóch stron do zrumienienia.

    Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 03 stycznia 2020
U mnie również jak karnawał to oponki serowe:)
SlodkiBlog 03 stycznia 2020
Są najlepsze :)
KulinarnaChwila 03 stycznia 2020
Super cos dla mnie;)
Składniki
  • 250 g sera białego zmielonego (może być z wiaderka)
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1,5 szklanki mąki /250 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
Składniki