Oponki serowe - błyskawiczne!

Oponki serowe - błyskawiczne!
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Przepis prosty i często pojawiający się u mojej Babci, nie tylko z okazji karnawału ale i w ciągu całego roku w postaci niewielkich pączków. O ile tradycyjne pączki zwykłam nadziewać już po ich smażeniu, o tyle te spokojnie nadziałam przed. Genialna okazała się tu moja sprawdzona marmolada z pigwy, która ma konsystencję jeszcze bardziej zwartą niż te sklepowe. Jestem z niej bardzo zadowolona. Jak i z tych pączków – nie są przesiąknięte tłuszczem, skórka jest delikatnie chrupiąca a środek mięciutki :) Jeżeli zaczynacie swoją pączkową przygodę to ten przepis sprawdzi się idealnie.

Składniki

  • 40 dag sera białego (u mnie półtłusty)
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1 duże jajo lub 2 mniejsze
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 1l oleju rzepakowego do smażenia
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru przesianego
  • kilka łyżek syropu (u mnie grenadyna, ale spokojnie możecie ją zastąpić wybranym smakiem np. syropem malinowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Przez praskę przeciskamy ser lub dokładnie ugniatamy go widelcem. Dodajemy do niego rozbełtane jajko i śmietanę, mieszamy z cukrami. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do niej sody – stopniowo dodajemy do sera i wyrabiamy. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka, w środku kieliszkiem robimy otwór. Olej rozgrzewamy. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy oblane lukrem, najlepiej na ciepło.

  2. Składniki mieszamy. Lukier ma być gęsty, na oponkach się rozpłynie.

Składniki
  • 40 dag sera białego (u mnie półtłusty)
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1 duże jajo lub 2 mniejsze
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 1l oleju rzepakowego do smażenia
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru przesianego
  • kilka łyżek syropu (u mnie grenadyna, ale spokojnie możecie ją zastąpić wybranym smakiem np. syropem malinowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki