Oponki serowe

Przepis dnia 2013-02-06
Oponki serowe
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kamila19851
Pyszne, puszyste ciastka, idealne na okres karnawału.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem. Ciasto pozostałe po wycięciu znowu rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (7)

rosse 28 stycznia 2013
Pyszne takie oponki:)zabieram do ulubionych:)
Maargot 30 stycznia 2013
Dzięki za przypomnienie przepisu - robiłam takie oponki 30 lat temu ! (pączki mi wtedy nie wychodziły). W... Czytaj całość »
Dzięki za przypomnienie przepisu - robiłam takie oponki 30 lat temu ! (pączki mi wtedy nie wychodziły). W sobotę zakaszę rękawy i zrobię. Oczywiście do ulubionych, bo gdzieś mam ten przepis - ale gdzie? Ja jeszcze dodawałam kilka kropli rumu, a raczej aromatu rumowego (takie czasy) zupełnie zmienia smak. Jeszcze raz dziękuję.
kamila19851 31 stycznia 2013
Cieszę się, że oponki się podobają. Maargot ja właśnie też miałam kiedyś gdzieś przepis zanotowany, ale... Czytaj całość »
Cieszę się, że oponki się podobają. Maargot ja właśnie też miałam kiedyś gdzieś przepis zanotowany, ale mi zaginął. Poszperałam po przepisach na internecie i "skleiłam" kilka przepisów, tak aby jak najbardziej mi pasowało :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki