Oponki serowe.

Oponki serowe.
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Przepis na bardzo smaczne, delikatne i puszyste oponki serowe. Idealne na "Tłusty czwartek" i nie tylko.

Składniki

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 500 g tłustego lub półtłustego białego sera
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilia
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • smalec lub olej do smażenia
  • można dodać spirytus lub 1 łyżkę octu

Przygotowanie

  1. Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa, lub za pomocą miksera.

    Zmielony ser przelozyc do miski i dodać do niego cukry, miękkie masło oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
    Do tak przygotowanego sera przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Mąkę przesiewać stopniowo co jakiś czas mieszając.

    Kiedy ciasto jest juz za gęste aby mieszać je łyżką należy zacząć wyrabiać je ręcznie.

  2. Wrobione ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0,5 – 1cm. Szklanką wycinać krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wyciąć środek.

    W rondlu rozgrzać olej lub smalec. Oponki smażyć z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

    Oponki wyjąc łyżką cedzakową i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

    Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

SlodkiSmakPasji 08 lutego
Smacznie!
KulinarnaChwila 09 lutego
Pyszotka:)
Dziekuje.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 500 g tłustego lub półtłustego białego sera
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilia
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • smalec lub olej do smażenia
  • można dodać spirytus lub 1 łyżkę octu
Składniki