Oponki serowe

Oponki serowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Madohora
A ja dziś to przyznać muszę Wszyscy znamy te pączusie Każdy kiedyś tam je smaży Lecz czy przyznać się odważy?

Składniki

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Serek przekładamy do miski. Dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy koła a z pomocą kieliszka dziurki w środku. Możemy tez użyć specjalnych foremek.

  2. W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 11 grudnia 2019
Pyszne na Karnawał sam raz :)))
Maudie 11 grudnia 2019
Uwielbiam :)
Madohora 21 grudnia 2019
Dziękuję za miłe komentarze
Składniki
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia, cukier puder do posypania
Składniki