Oponki serowe

Oponki serowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne, mięciutkie oponki. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 250 g. sera twarogowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mała śmietana gęsta (200 g.) 18 %
  • 3 żółtka
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Ser przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę.
    Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

  2. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta.

  3. Tak przygotowane oponki smażyć w głębokim oleju, na małym ogniu, 2-3 minuty z każdej strony.

  4. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 18 lutego 2019
Oponki serowe....dla mnie poezja:)
babcitereskiciasta 20 lutego 2019
Pycha.:)
pelen_brzuszek 24 lutego 2019
czas najwyższy zrobić samemu :)
Składniki
  • 250 g. sera twarogowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mała śmietana gęsta (200 g.) 18 %
  • 3 żółtka
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Składniki