Oponki serowe

Oponki serowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Idealne na tłusty czwartek, jednak świetnie się nadadzą również na najbliższe święto. Idealne jako szybka słodka przekąska do kawy.

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 litra oleju
  • 2 szkl. drobnego cukru

Przygotowanie

  1. Twaróg powinien być trzykrotnie mielony, jeżeli nie jest proponuję to zrobić przy pomocy praski do ziemniaków. Nie kupujcie sera w wiaderku ponieważ on jest zbyt wodnisty i wtedy automatycznie więcej mąki musicie dodać.

  2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz masło wymieszaj razem. I dodaj na koniec ser, oraz alkohol. Wódka jest potrzebna w tym celu aby ciasto nie wpijało zbyt dużo tłuszczy podczas smażenia.

  3. Obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki oraz kieliszka wykrawaj kółka a w nich dziurki.

  4. Całość smaż na rozgrzanym oleju mniej więcej przez 3 minuty z 1 strony i około 2 minut z 2, po prostu aż się zarumienią.

  5. Oponki odstaw na chwilę na ręcznik papierowy by pozbyły się nadmiaru tłuszczu i na koniec wrzuć ciastka do drobnego cukru i dobrze obtocz oponki.

Składniki
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 litra oleju
  • 2 szkl. drobnego cukru
Składniki