Oponki serowe

Oponki serowe
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
Sprawdzony i niezawodny przepis na oponki serowe, Są puszyste , delikatne, na dwa gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej tortowej
  • ½ kg mielonego twarogu
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Olej do smażenia
  • Puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać twaróg i miękkie masło, wsypać cukier i cukier ze skórką cytrynową , wbić jajka, wlać spirytus, zagnieść gładkie jednolite ciasto.
    Następnie rozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem.

  2. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w rondelku jak pączki, gdy będą złociste i wyrośnięte, wyciągać gorące oponki na ręcznik kuchenny, aby osaczyć z nadmiaru tłuszczu.

  3. Lekko jeszcze ciepłe oprószyć pudrem przez sitko, najlepsze są zaraz po usmażeniu.


    Smacznego !

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 29 stycznia 2018
Jaka ładna fotka:)Tak ładnie podałaś te oponki!
WaniliaiKardamon 29 stycznia 2018
Starałam się :)
Maudie 29 stycznia 2018
aż miło popatrzeć:)
Składniki
  • ½ kg mąki pszennej tortowej
  • ½ kg mielonego twarogu
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Olej do smażenia
  • Puder do oprószenia
Składniki