Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robione raz w roku tym bardziej smakują bardzo:-))
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 147
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7559
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 200
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 208
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 147
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7559
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 200
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 208
Składniki
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę ( dobrze żeby była miękka ) do tego dorzucamy twaróg, 4 żółtka i cukier puder. Zagniatamy a następnie dodajemy ubitą na sztywno pianą z 4 białek. Zagniatamy ciasto. Jeżeli lepi się nam do rąk podsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich oczywiście osobno rozwałkowujemy ( jeżeli jest potrzeba podsypać mąka ) na grubość około 5mm i wykrawamy szklanką o średnicy 6cm krążki a w tych krążkach kieliszeczkiem np: do wódeczki środki o średnicy mniej więcej 3cm. Wycięte środki możecie zagnieść z resztą ciasta i tak do bólu wycinać oponki lub usmażyć je. Wyjdą małe zgrabne pączusie.
Rozgrzewamy olej i wrzucamy na gorący po kilka sztuk. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Czekoladę roztapiamy w garnuszku i zanurzamy w nich oponki do wyczerpania czekolady. Resztę posypujemy cukrem pudrem.