Oponki serowe

Oponki serowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figg
Robione raz w roku tym bardziej smakują bardzo:-))

Składniki

  • Biały półtłusty ser 50dag
  • Mąka 50dag
  • Soda oczyszczona 1łyżczka
  • Margaryna 125g
  • Jajka 4szt.
  • Cukier puder 1szklanka
  • Olej 1l
  • Tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę ( dobrze żeby była miękka ) do tego dorzucamy twaróg, 4 żółtka i cukier puder. Zagniatamy a następnie dodajemy ubitą na sztywno pianą z 4 białek. Zagniatamy ciasto.
    Jeżeli lepi się nam do rąk podsypujemy mąką.

  2. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich oczywiście osobno rozwałkowujemy ( jeżeli jest potrzeba podsypać mąka ) na grubość około 5mm i wykrawamy szklanką o średnicy 6cm krążki a w tych krążkach kieliszeczkiem np: do wódeczki środki o średnicy mniej więcej 3cm. Wycięte środki możecie zagnieść z resztą ciasta i tak do bólu wycinać oponki lub usmażyć je. Wyjdą małe zgrabne pączusie.

  3. Rozgrzewamy olej i wrzucamy na gorący po kilka sztuk. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Czekoladę roztapiamy w garnuszku i zanurzamy w nich oponki do wyczerpania czekolady. Resztę posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 27 lutego 2014
jakie one cudne !
konia 28 lutego 2014
Robie dokladnie tak samo i sa przepyszne.
Konto usunięte 28 lutego 2014
:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biały półtłusty ser 50dag
  • Mąka 50dag
  • Soda oczyszczona 1łyżczka
  • Margaryna 125g
  • Jajka 4szt.
  • Cukier puder 1szklanka
  • Olej 1l
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
Składniki