Oponki serowe

Oponki serowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Zrobiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne :) Puszyste w środku, na zewnątrz chrupiące, najlepsze kiedy są jeszcze ciepłe :)

Składniki

  • pół kilo półtłustego twarogu
  • pół kilo mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 żółtka
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki spirytusu ( plus mały kieliszek do oleju )
  • 1 butelka oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania oponek

Przygotowanie

  1. Ser przeciskamy przez praskę, mieszamy z mąką, śmietaną, żółtkami, sodą, cukrami i spirytusem. Zagniatamy ciasto, gotowe oprószamy mąką. Blat obficie posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, w środku robimy dziurkę kieliszkiem.

  2. Do dużego garnka wlewamy olej z dodatkiem spirytusu, rozgrzewamy go. Oponki smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. Odsączamy je na papierowym ręczniku i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 10 lutego 2014
Pychota, zwłaszcza takie cieplutkie :)
Jasienka1 10 lutego 2014
pyszne..
anetas197601 12 lutego 2014
całe wieki nie robiłam :) Dzięki za przypomnienie :) Pozdrawiam
Składniki
  • pół kilo półtłustego twarogu
  • pół kilo mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 żółtka
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki spirytusu ( plus mały kieliszek do oleju )
  • 1 butelka oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania oponek
Składniki