Oponki serowe

Oponki serowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ilovebakepl
Pulchne, delikatne oponki - ilovebake.pl

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g białego sera, mielonego ( użyła sera z wiaderka dobrej jakości )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka spirytusu
  • DODATKOWO: smalec lub olej do smażenia cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, sera, jak, śmietany i cukru zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus. Na mocno posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem w środku mniejsze otworki. W rondelku rozgrzewamy olej lub smalec i na gorący ( temp. 180 C ) wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

kstr54 17 stycznia 2014
Cudnosci !!,az slinka cieknie
babciaaneczka 17 stycznia 2014
Na pewno pyszne, trzeba zrobić w karnawale.
Na Twoim przepisie nie można się zawieść,
pozdrawiam :)
ggosienka68 17 stycznia 2014
Jajek nie potrzeba? bo w przepisie ich nie ma... pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g białego sera, mielonego ( użyła sera z wiaderka dobrej jakości )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka spirytusu
  • DODATKOWO: smalec lub olej do smażenia cukier puder do oprószenia
Składniki