Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Oponki ptysiowe z bitą śmietaną"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 202
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 183
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 202
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 183
Składniki
Zagotuj 1/8 l wody z masłem. Wsyp mąkę i szczyptę soli. Mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdejmij z ognia. Dalej mieszając, wbijaj jajka. Utarte ciasto przełóż do szprycy. Wyciskaj okręgi na pokrytą pergaminem blachę. Piecz ok. 25 min w 200 st.
Zrumień płatki migdałowe. Żelatynę rozpuść. Umyte truskawki, pokrój. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym, połącz z żelatyną. Oponki przekrój, napełniaj płatkami, bitą śmietaną i owocami. Posyp cukrem pudrem.
czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 2,50 złŹródło: Świat kobiety