Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Oponki-pieguski. Smażone ciastka z twarogu i maku"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję zmielony albo przeciśnięty przez praskę do ziemniaków twaróg. Wsypuję cukier, cukier waniliowy oraz suchy mak.
Dolewam do składników mleko i olej. Zagniatam jednolite ciasto. Rozwałkowuję je niezbyt cienko (około 1 cm grubości). Szklanką wykrawam duże krążki, a kieliszkiem robię w środku dziurkę.
Przygotowane tak oponki smażę na głębokim oleju. Gdy z jednej strony zrobią się rumiane, przekładam na drugą i też smażę na złoto. Układam na papierowym ręczniku, aby osączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną, oprószam je cukrem pudrem.Źródło: Tina