Oponki | Pączki hiszpańskie

Oponki | Pączki hiszpańskie
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: madzikcho
Szybkie, proste, delikatne, rozpływające się w ustach oponki | pączki hiszpańskie. Idealne na Tłusty Czwartek, Karnawał lub jako słodka przekąska.

Składniki

  • mąka tortowa, 2 szkl.
  • masło lub margaryna, 250 g
  • jajka, 8 szt.
  • olej do smażenia
  • lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny (ilością soku z cytryny regulujemy gęstość lukru)

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia.
    Wyłączamy gaz, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
    Papier do pieczenia tniemy na średniej wielkości kwadraty.
    Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy średniej wielkości kółka na przygotowanych kwadratach z papieru do pieczenia.
    W garnku rozgrzewamy olej i kładziemy na nim papiery do pieczenia z oponkami. Kiedy papier odklei się od ciasta wyjmujemy go.
    Oponki smażymy na złoty kolor z każdej strony (delikatnie obracając je podczas smażenia).
    Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
    Wystudzone oponki lukrujemy – cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (gęstość lukru regulujemy dodawaną ilością soku z cytryny, dodajemy po kolka kropli i mieszamy, jeśli jest za gęsty dodajmy kolejne krople).
    Smacznego

Składniki
  • mąka tortowa, 2 szkl.
  • masło lub margaryna, 250 g
  • jajka, 8 szt.
  • olej do smażenia
  • lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny (ilością soku z cytryny regulujemy gęstość lukru)
Składniki