Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia.
Wyłączamy gaz, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Papier do pieczenia tniemy na średniej wielkości kwadraty.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy średniej wielkości kółka na przygotowanych kwadratach z papieru do pieczenia.
W garnku rozgrzewamy olej i kładziemy na nim papiery do pieczenia z oponkami. Kiedy papier odklei się od ciasta wyjmujemy go.
Oponki smażymy na złoty kolor z każdej strony (delikatnie obracając je podczas smażenia).
Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
Wystudzone oponki lukrujemy – cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (gęstość lukru regulujemy dodawaną ilością soku z cytryny, dodajemy po kolka kropli i mieszamy, jeśli jest za gęsty dodajmy kolejne krople).
Smacznego