Oponki i paluchy serowe

Przepis dnia 2014-01-21
Oponki i paluchy serowe
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Przedstawiam dziś słodkości mojej mamy. Od wielu lat ten przepis uwielbiany w mojej rodzinie :)

Składniki

  • 0,5 kg białego sera
  • 2 szklanki mąki (plus trochę do podsypania)
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • pół łyżeczki zapachu pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać (rozdrobnić) nożem, potem dokładnie zagnieść ciasto rękami.

  2. Formować paluchy lub oponki.

  3. Smażyć na gorącym oleju aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (8)

Ewaaa 18 stycznia 2014
mmmm :)))))
renka 18 stycznia 2014
Dla mnie idealne,robiłam na drożdżach,a teraz spróbuje z Twojego przepisu -)
BEATA1978 18 stycznia 2014
Wcale się nie dziwię, że przepis jest uwielbiany. Takie oponki są przepyszne. Przyznam, że w formie paluchów... Czytaj całość »
Wcale się nie dziwię, że przepis jest uwielbiany. Takie oponki są przepyszne. Przyznam, że w formie paluchów jeszcze nie piekłam. :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg białego sera
  • 2 szklanki mąki (plus trochę do podsypania)
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • pół łyżeczki zapachu pomarańczowego
Składniki