Oponki

Oponki
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Łatwe i szybkie do przygotowania. Zawsze wychodzą. :-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ser zmielić 2 razy, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym.

  2. Do sera dodać roztrzepane jajka i żółtka, sól, mąkę oraz wymieszaną w jogurcie sodę i proszek do pieczenia.

  3. Zagnieść ciasto. (jak ciasto będzie kleiło się do rąk, podsypać mąką )

  4. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i wycinać kółka szklanką a środek - kieliszkiem.

  5. Oponki układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką i odłożyć do lekkiego wyrośnięcia na ok 30-40 min.

  6. Po tym czasie rozgrzać olej w rondlu i smażyć oponki na małym ogniu na złoty kolor.

  7. Usmażone oponki układać na papierowym ręczniku a gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

  8. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 06 lutego 2013
piękne, puchate poduchy :), 5
irma 06 lutego 2013
Zabieram do ulubionych, bo wyglądają bardzo smacznie. 5
mazowszanka10 06 lutego 2013
Super w smaku ! na 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki