Oponki.

Oponki.
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anetta
Łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • Margaryna lub śmietana, 1/2opakowania
  • Ser biały, 1/2kg.
  • mąka, 1/2kg.
  • cukier, 1/2szkl.
  • soda, 1łyżeczka
  • jajka, 4szt(lub same żółtka)
  • ocet, 1łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wszystkiue składniki zagnieść na ciasto na stolnicy,rozwałkować na około 1cm wycinać szklanką oponki a środek kieliszkiem.

  2. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (18)

moniska83 10 czerwca 2009
Prościutki przepis:) Tylko zastanawiam się po co ten ocet? czy nie zmąci on smaku sera w pączkach?
Anetta 11 czerwca 2009
Ocet jest po to żeby nie wchłaniał się tłuszcz podczas smażenia a smaku oponków nie zmienia .
Tosca 11 czerwca 2009
Ja dodaje łyzkę spirytusu. W tym samym celu, a dodatkowo nadaje fajny aromat. :) Do smażenia pączków lepszy od... Czytaj całość »
Ja dodaje łyzkę spirytusu. W tym samym celu, a dodatkowo nadaje fajny aromat. :) Do smażenia pączków lepszy od oleju jest smalec, wydobywa naturalną słodycz, nie zmienia smaku ciasta.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Margaryna lub śmietana, 1/2opakowania
  • Ser biały, 1/2kg.
  • mąka, 1/2kg.
  • cukier, 1/2szkl.
  • soda, 1łyżeczka
  • jajka, 4szt(lub same żółtka)
  • ocet, 1łyżeczka
Składniki