Oponki

Oponki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Tłusty czwartek za pasem, więc już najwyższy czas pomyśleć o słodkich wypiekach na ten dzień. Przepis na te oponki wykorzystywany był w mojej rodzinie od pokoleń. Podobno takie receptury są zawsze niezawodne? Ja się przekonywać nie muszę, ten smak pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam do niego wracać do tej pory. A Wam serdecznie polecam ten przepis. Obiecuję, że się nie zawiedziecie :)))

Składniki

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder po posypania
  • 1/2 kostki masła (niekoniecznie!)

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, biały ser, masło (można pominąć) i ocet wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zarabiamy dłońmi lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę.

  2. Z całego kawałka ciasta odrywamy niewielkie jego części, wałkujemy na lekko podsypanym blacie i wykrawamy oponki (można to robić szklanką i kieliszkiem, foremką itp.). Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, rozgrzewamy olej.

  3. Oponki smażymy na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie osuszamy na ręcznikach papierowych. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

lidka5x5 03 lutego 2015
Jednego już podebrałam, smaczniutki :)
lidka5x5 03 lutego 2015
Jedną podebrałam bo to oponka przecież nie pączek :)
Składniki
  • 500 g białego sera półtłustego
  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder po posypania
  • 1/2 kostki masła (niekoniecznie!)
Składniki