Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowiec do góry dnem idealny na upalne dni.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 17
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 133
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 589
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 17
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 133
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 589
Składniki
Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.