Odchudzone muffinki czekoladowo-owsiane

Odchudzone muffinki czekoladowo-owsiane
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Hanix1984
Muffinki są odchudzone, ale powiem szczerze, że do diety proteinowej się nie nadają ze względu na dodatek czekolady. Jednak to zawsze miła, nieco lżejsza odmiana. Przepis na krem znalazłam w internecie na jednej z wielu stron z przepisami do diety białkowej.

Składniki

  • jajka, 4
  • słodzik w proszku, 3 łyżki
  • mąka kukurydziana, 2 łyżki
  • otręby owsiane, 6 łyżek
  • otręby pszenne, 4 łyżki
  • czekolada gorzka dla diabetyków (np. firmy Wawel), 80 gram
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • mleko w proszku odtłuszczone (na krem), 7 łyżek
  • kakao (na krem), 2 łyżki
  • słodzik w płynie (na krem), 1 łyżka
  • żółtko (na krem), 1
  • mleko 0,5 % (na krem), 7 łyżek
  • aromat orzechowy (na krem), 8 kropli

Przygotowanie

  1. Całe jajka miksujemy ze słodzikiem w proszku, aż lekko zgęstnieją. W garnuszku topimy czekoladę dla diabetyków i odstawiamy żeby lekko ostygła. Do jajek dodajemy proszek do pieczenia, otręby i mąkę kukurydzianą. Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości, pieczemy do suchego patyka. Wychodzi 12 sztuk.

  2. Krem: W garnuszku przy pomocy rózgi bełtamy żółtko z mlekiem 0,5%. Dodajemy mleko w proszku, kakao i płynny słodzik. Wszystko energicznie mieszamy na małym ogniu, aż całość zgęstnieje i nie będzie grudek. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy aromat orzechowy. Masą wypełniamy szprycę i dekorujemy ostudzone muffinki.

Komentarze do przepisu (3)

kuchcik 29 maja 2010
coś dla mnie! ;) do ulubionych :)
Bardolka 29 maja 2010
Hanix to można by je zrobić z Dukanową nutellą :):) Robiłaś? Ja próbowałam i jest pyszna ;-)
Hanix1984 30 maja 2010
Powiem szczerze, bałam się, że będą mało słodkie. Ale skoro wychodzą to dzięki za podpowiedź :) Następnym... Czytaj całość »
Powiem szczerze, bałam się, że będą mało słodkie. Ale skoro wychodzą to dzięki za podpowiedź :) Następnym razem właśnie takie zrobię.
Składniki
  • jajka, 4
  • słodzik w proszku, 3 łyżki
  • mąka kukurydziana, 2 łyżki
  • otręby owsiane, 6 łyżek
  • otręby pszenne, 4 łyżki
  • czekolada gorzka dla diabetyków (np. firmy Wawel), 80 gram
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • mleko w proszku odtłuszczone (na krem), 7 łyżek
  • kakao (na krem), 2 łyżki
  • słodzik w płynie (na krem), 1 łyżka
  • żółtko (na krem), 1
  • mleko 0,5 % (na krem), 7 łyżek
  • aromat orzechowy (na krem), 8 kropli
Składniki