Norweski przysmak jabłkowy

Norweski przysmak jabłkowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
W odcinku poświęconym kuchni skandynawskiej nie mogło zabraknąć wyśmienitego deser inspirowanego smakami północy. Przepis pochodzi z 412. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka ciasteczek pełnoziarnistych
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondelku roztopić łyżkę masła. Przełożyć jabłka, posłodzić cukrem trzcinowym, dodać łyżeczkę cynamonu i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Odstawić do wystudzenia.

  2. Ciastka zmiksować w blenderze. Masło zrumienić w rondelku. Wrzucić zmielone ciasteczka, przyprawić resztą cynamonu, wymieszać i uprażyć. Wystudzić.

  3. Zimną śmietankę ubić. Uperfumować cukrem waniliowym.

  4. Do szklanek nałożyć mus z jabłek, kruszonkę z ciasteczek i bitą śmietanę. Na wierzch dać jeszcze trochę kruszonki. Ozdobić miętą i schłodzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 08 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka ciasteczek pełnoziarnistych
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mięta do dekoracji
Składniki