Niesamowite ciasto przekładane bez pieczenia

Niesamowite ciasto przekładane bez pieczenia
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Warstwy kruchego ciasta przekładane masą budyniową z kwaśną śmietaną i to wszystko bez pieczenia

Składniki

  • Masa:
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 360 g kwaśnej śmietany
  • 35 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g cukru
  • 110 g zimnego masła
  • Dodatkowo:
  • 50 g startej białej czekolady

Przygotowanie

  1. Masa:

    Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy.
    Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia.
    Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
    Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.

  2. Ciasto:

    Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę.
    Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.

  3. Złożenie ciasta:

    Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
    Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki.
    Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie.
    Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy.
    Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
    Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą.
    Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.

Komentarze do przepisu (4)

ski_ttles 01 kwietnia 2020
Bardzo interesujący pomysł
SlodkiBlog 01 kwietnia 2020
Dzięki :)
Borynowa 10 kwietnia 2020
Bzdura, kruszonka na patelni się rozpuści i zrobi sie płynna masa. A kwaśna śmietana się zważy. Nic z tego... Czytaj całość »
Bzdura, kruszonka na patelni się rozpuści i zrobi sie płynna masa. A kwaśna śmietana się zważy. Nic z tego nie wyjdzie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masa:
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 360 g kwaśnej śmietany
  • 35 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g cukru
  • 110 g zimnego masła
  • Dodatkowo:
  • 50 g startej białej czekolady
Składniki