Masa:
Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy.
Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia.
Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę.
Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.
Złożenie ciasta:
Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki.
Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie.
Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą.
Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej