Niemiecki Stollen bez drożdży

Przepis dnia 2020-12-12
Niemiecki Stollen bez drożdży
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne, niemieckie ciasto bardzo popularne w adwencie. Z dużą ilością bakalii, aromatyczne, bez drożdży i czekania aż ciasto wyrośnie. Pięknie pachnie masełkiem i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki

  • na 1 duży lub 2 małe:
  • 300 g rodzynek
  • 100 g rumu
  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 krople aromatu migdałowego
  • po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków
  • 200 g masła
  • 250 g niemieckiego chudego twarogu( u nas jako chudy serek homogenizowany)
  • bakalie:
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 100 g posiekanych obranych migdałów
  • po 100 g kandyzowanej skórki pomaranczowej i cytrynowej
  • ewentualnie: suszona żurawina, morele
  • dodatkowo po upieczeniu:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalać rumem i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

  2. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, aromat migdałowy, masło, twaróg i mielone przyprawy. Zamieszać mikserem najpierw krótko na najwolniejszych obrotach, a potem na najszybszych.

  3. Ciasto wyjąć z miski na stolnicę. Dodać rodzynki w rumie, siekane migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę pokrojoną w drobną kostkę. Zagnieść, aby ciasto połączyło się z bakaliami. Z ciasta uformować owalny placek. Na środku położyć wałek i zrobić wgłębienie wzdłuż. Lewą stroną ciasta przykryć prawą około 2/ 3, trochę tak, jak składa się omlet. Prawą część ciasta podciągnąć i lekko nakryć lewy brzeg.

  4. Stollen przełożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ewentualnie założyć obręcz na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni( termoobieg). wstawić ciasto i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 50- 60 minut do zrumienienia. Można zrobić test wykałaczką. Upieczone ciasto natychmiast posmarować gorącym, roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Chwilę ostudzić i czynność powtórzyć.

Komentarze do przepisu (24)

fafiatko 01 grudnia 2020
Zjadlabym :) szkoda, ze potrafie dobrze upiec tylko szarlotke :DDD
Nevermore 01 grudnia 2020
Edzia, zrób coś z wysyłką, bo chętnie byśmy zjedli ;) Pyszne ciacho :)
Maudie 01 grudnia 2020
Wspaniałości!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na 1 duży lub 2 małe:
  • 300 g rodzynek
  • 100 g rumu
  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 krople aromatu migdałowego
  • po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków
  • 200 g masła
  • 250 g niemieckiego chudego twarogu( u nas jako chudy serek homogenizowany)
  • bakalie:
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 100 g posiekanych obranych migdałów
  • po 100 g kandyzowanej skórki pomaranczowej i cytrynowej
  • ewentualnie: suszona żurawina, morele
  • dodatkowo po upieczeniu:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru pudru
Składniki