Niedzielny tort czekoladowy z wiśniami z likieru

Niedzielny tort czekoladowy z wiśniami z likieru
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszny, lekki biszkopt kakaowy, wspaniale wyrośnięty bez dodatku proszku do pieczenia. Z bogatym wnętrzem: Bita śmietana osłodzoną białą czekoladą i mocno pijane i aromatyczne wisienki- pozostałość po robionej latem nalewce. Całość oblałam błyszczącą czekoladą. Zapraszam.

Składniki

  • jajka, 5
  • cukier, 165g
  • mąka pszenna (tortowa), 115g
  • kakao, 40g
  • biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, 100g
  • żelatyna rozpuszczona w odrobinie goracej wody, 2 łyżeczki
  • śmietana 36%, 500ml
  • czekolada godzka, 150g
  • masło, 130g

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy ok 22cm wyłożyć papierem, boków nie smarować masłem.

  2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać ostrożnie po jednym żółtku (nie przestając ubijać).

  3. Mąkę przesiać z kakao. Delikatnie wmieszać szpatułką do masy jajecznej.

  4. Przelać do tortownicy, piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 160-170oC, do tzw. suchego patyczka.

  5. Gorącą formę z biszkoptem wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości ok 60cm. Ja zawsze dla pewności rzucam biszkoptem 3 razy, może nieco przesądnie?:) Potem włożyć ciasto z powrotem do uchylonego piekarnika, żeby tam wystygło.Dopiero gdy całkowicie wystygnie, delikatnie wyciągnąć z formy i przekroić na 3 części.

  6. śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną czekoladę, następnie żelatynę.

  7. Pierwszy blat dobrze nasączyć wiśniówką rozmieszaną z wodą, nałożyć krem, wiśnie z likieru, przykryć kolejnym blatem i wykonać te same czynności. Na wierzch nałożyć ostatni blat i przygotować polewę (czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem. Oblać tort, pozostawić do wystygnięcia w lodówce.

Komentarze do przepisu (7)

Tosca 11 listopada 2012
Dlaczego się rzuca blaszką? Gorzej jak ceramiczna! ;P
Kocurekwkuchni 11 listopada 2012
Przepis na rzucany biszkopt z Moich Wypieków. Jak rzucisz, biszkopt nie "klapnie", pozostanie wspaniale puszysty.... Czytaj całość »
Przepis na rzucany biszkopt z Moich Wypieków. Jak rzucisz, biszkopt nie "klapnie", pozostanie wspaniale puszysty. Polecam (choć może oszczędziłabym foremkę ceramiczną) :)
disgust 11 listopada 2012
zgadza się, ja też zawsze rzucam biszkoptem :) - tylko raz, ale efektywnie :) polecam to naprawdę działa :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka, 5
  • cukier, 165g
  • mąka pszenna (tortowa), 115g
  • kakao, 40g
  • biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, 100g
  • żelatyna rozpuszczona w odrobinie goracej wody, 2 łyżeczki
  • śmietana 36%, 500ml
  • czekolada godzka, 150g
  • masło, 130g
Składniki