Niebo w gębie

Niebo w gębie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
niebo w gębie raj dla podniebienia

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 8-10 łyżek mleka
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki krupczatki
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • kilka łyżek mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy jedną częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° ok 10-15 minut (na złoty kolor). To samo robimy z drugą częścią ciasta. Oba placki studzimy.

  2. Mąki rozrabiamy w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego wlewamy rozrobioną mieszankę. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając stopniowo dodajemy zimny budyń. Gotową masą przekładamy placki.

  3. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao oraz kilka łyżek mleka. Mieszamy dokładnie aż powstanie gładka, jednolita polewa. Gotową polewamy wierzch ciasta.

    Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.

Składniki
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 8-10 łyżek mleka
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki krupczatki
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • kilka łyżek mleka
Składniki