Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 90
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 113
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 90
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 113
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy jedną częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° ok 10-15 minut (na złoty kolor). To samo robimy z drugą częścią ciasta. Oba placki studzimy.
Mąki rozrabiamy w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego wlewamy rozrobioną mieszankę. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając stopniowo dodajemy zimny budyń. Gotową masą przekładamy placki.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao oraz kilka łyżek mleka. Mieszamy dokładnie aż powstanie gładka, jednolita polewa. Gotową polewamy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.