Niby-sernik z mandarynkami

Niby-sernik z mandarynkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Trochę zmieniona wersja tradycyjnego sernika.

Składniki

  • Ser biały mielony 40 dag
  • Jajka 2 szt
  • Budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 170 ml
  • Kasza manna 1/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mandarynki 2 szt
  • Mąka pszenna 1 łyżka (do oprószenia mandarynek)

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do dużej miski, wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy i miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy, aż cukry się rozpuszczą. Do masy wsypujemy budyń, proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy twaróg (po 1 łyżce), ciągle miksując. Na koniec wsypujemy powoli kaszę mannę tak, aby nie zrobiły się grudki, miksujemy.

  2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obieramy mandarynki i dzielimy je na cząstki, każdą z nich przekrajamy na pół. Obtaczamy kawałki owocu w mące pszennej.

  3. Ubite białka oraz mandarynki przekładamy do miski z masą serową i mieszamy całość łyżką, aż do połączenia składników (staramy się mieszać delikatnie i możliwie jak najkrócej, żeby ciasta nie straciło puszystości).

  4. Blachę do ciasta (ja użyłam blachy o wymiarach 33x12cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut, w temp. 160 stopni. W czasie pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, ponieważ wtedy ciasto opadnie. Po upływie czasu pieczenia, piekarnik wyłączyć, ale ciasto pozostawić w środku (można lekko uchylić drzwiczki piekarnika).

Składniki
  • Ser biały mielony 40 dag
  • Jajka 2 szt
  • Budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 170 ml
  • Kasza manna 1/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mandarynki 2 szt
  • Mąka pszenna 1 łyżka (do oprószenia mandarynek)
Składniki