nazook - armeńskie ciastka z orzechami

nazook - armeńskie ciastka z orzechami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
.nazook znane również pod nazwą gata to pyszne orzechowe ciasteczka rodem z Armenii. W oryginalnym przepisie nie było w cieście cukru, ja dodałam 2 łyżki

Składniki

  • ciasto: 500 g mąki
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kruszonka: 170g mąki
  • 50g miękkiego masła
  • 170g cukru
  • 50g orzechów u mnie włoskie
  • dodatkowo: 1 jajko
  • mąka do podsypania

Przygotowanie

  1. ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  2. kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier dodajemy masło i zagniatamy wszystko na kruszonkę.

  3. Orzechy drobno siekamy. Ja wrzuciłam do blendera. Jajko rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka do dwóch miseczek. Żółtko jak i białko roztrzepujemy widelcem.

  4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt 30x20cm. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy połową kruszonki oraz połową orzechów. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczamy ręką. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy kruszonką. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Zwinięte ciasto tniemy pod ukosem na kawałki mniej więcej 2cm.

  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35min w 180st

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 07 listopada 2020
Świetne ciastka.
Dolcevita-in-my-kitchen 08 listopada 2020
Slicznie wyszly!
KulinarnaChwila 09 listopada 2020
super przepis ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto: 500 g mąki
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kruszonka: 170g mąki
  • 50g miękkiego masła
  • 170g cukru
  • 50g orzechów u mnie włoskie
  • dodatkowo: 1 jajko
  • mąka do podsypania
Składniki