Napoleonka "Cappucino"

Napoleonka Cappucino
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Honorata27
Moja propozycja do mieszanka tego co najlepsze w napoleonce. Znajdziemy tu klasyczny krem napoleonkowy, który co zaskakujące świetnie komponuje się z drugim kremem kawowym. Obydwa kremy ze sobą nie rywalizują, a wręcz komponują. Napoleonka "Cappucino" to taka moja wariacja na temat właśnie wspomnianej tradycyjnej napoleonki. Co ciekawe do przygotowania tego deseru użyłam herbatników, co znacząco skróciło mój czas przygotowywania ciasta.

Składniki

  • śmietana 30 % 600 ml
  • mleko 3,2% 550 ml
  • herbatniki Digestive 250 g
  • Cukier 200 g
  • Cukier puder 200 g
  • Masło 150 g
  • budyń w proszku 60 g
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • kawa rozpuszczalna kremowa 20 g
  • żółtka 3 szt.
  • śmietanfix 30 g

Przygotowanie

  1. 400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy pozostałe mleko. mieszamy do momentu ponownego zagotowania i powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 400 ml zimnej śmietany ucieramy na puch. Dodajemy 100 g cukru pudru, kawę rozpuszczalna i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy układamy pierwszą warstwę herbatników. Układamy krem budyniowy. Na kremie budyniowym układamy krem kawowy. Na kremie kawowym układamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy. Dodajemy 100 g cukru pudru i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Układamy na wierzchu ciasta. Dowolnie dekorujemy.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Składniki
  • śmietana 30 % 600 ml
  • mleko 3,2% 550 ml
  • herbatniki Digestive 250 g
  • Cukier 200 g
  • Cukier puder 200 g
  • Masło 150 g
  • budyń w proszku 60 g
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • kawa rozpuszczalna kremowa 20 g
  • żółtka 3 szt.
  • śmietanfix 30 g
Składniki