Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Napoleonka bez pieczenia, ale na słonych krakersach, czyli bardzo tradycyjną jej wersję. Taka napoleonka jest pyszna. Słodki krem i cukier puder którym jest posypane ciasto idealnie uzupełnia się ze słonymi ciastkami. Taka wersja napoleonki jest bardzo prosta do zrobienia i bardzo szybka. Robi się ją zaledwie w kilkanaście minut.

Składniki

  • 1 paczka krakersów ok. 180g
  • 1litr mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 cukry waniliowe po 16g
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g masła
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciastka jedno przy drugim. 500ml mleka wlałam do miski i wsypałam do niego proszek budyniowy, mąkę pszenną tortową i dodałam żółtka. Wszystko zmiksowałam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałe mleko wlałam do garnka. Włożyłam masło, wsypałam cukier zwykły i waniliowy i zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszaninę i ciągle mieszając gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Gorący budyń od razu po ugotowaniu wylałam na przygotowany spód z ciastek. Na budyniu ułożyłam drugą warstwę ciastek jeden przy drugim. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do schłodzenia. Ciasto jest dobre po około kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

Składniki
  • 1 paczka krakersów ok. 180g
  • 1litr mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 cukry waniliowe po 16g
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g masła
  • cukier puder do oprószenia
Składniki