Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka mała zachciewajka do kawki... napoleonka na cieście francuskim... jest pyszna, chrupiąca, a roboty przy tym tyle co nic. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na popołudniowy deser, a masz ciasto francuskie i te kilka składników do kremu, to problem rozwiązany. Łapcie przepis bo warto. Z poniższego przepisu wyjdzie 9 kawałków. Miłego dnia :-)
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4814
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 943
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 231
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4814
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 943
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 231
Składniki
Zagotować 400 ml mleka z kostką masła. W pozostałym mleku dokładnie wymieszać budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli rozpuszczone budynie i energicznie mieszać trzepaczką ok. 1-2 minut do zgęstnienia, żeby nie było grudek. Zdjąć z palnika i wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Obie części przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem, żeby ciasto za bardzo nie rosło podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Na jednej części ciasta rozsmarować masę budyniową, przykryć drugą częścią spodem do dołu. Włożyć do lodówki na ok. 2h. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!