Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam napoleonkę na ciastkach, z dodatkową warstwą czekoladową na śmietanie. Nazwałam to ciasto napoleonka królewska ponieważ jest trochę podobne do karpatki królewskiej, czyli karpatki z kremem budyniowym i kremem czekoladowym.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
Przygotowanie tego ciasta, mimo że jest ono małych rozmiarów, zajmuje 2 dni. Same czynności nie trwają długo, dłużej trwa czekanie na poszczególne efekty. Należy bowiem przygotować sobie wcześniej śmietankę, która będzie potrzebna do zrobienia górnej warstwy ciasta. I tak wieczorem jednego dnia podgrzałam 200ml śmietanki, nie gotując jej jednak. Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i mieszałam do jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną śmietanę wystudziłam, a następnie nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam na całą noc do lodówki. Foremkę o wymiarach ok. 15x25cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie ułożyłam krakersy jeden przy drugim. 1 szklankę mleka zagotowałam z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, żółtko i mąkę tortową. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam do zgęstnienia budyniu. Jeszcze gorący budyń wyłożyłam na krakersy i wyrównałam. Ułożyłam drugą warstwę krakersów. Odstawiłam ciasto aby ostygło. Zimną śmietankę wymieszaną z czekoladą wyjęłam z lodówki i ubiłam mikserem na sztywny krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam jeszcze jedną warstwą krakersów. 2 łyżki śmietanki podgrzałam. Wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto na wierzchu. Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby się schłodziło.